Εκτύπωση του άρθρου

EDWARD LEAR

O Έντουαρντ Λίαρ ή δουάρδος Λαρ, όπως ο ίδιος έγραφε το όνομά του στα Ελληνικά, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1812 και πέθανε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας το 1888. Ήταν το τελευταίο από τα 21 παιδιά του χρηματιστή Τζερεμάια Λίαρ και της Αν Κλαρκ Σκέριτ. Συγγραφέας και ζωγράφος παράλληλα, διακρίθηκε για το ταλέντο του στο είδος της παράδοξης (nonsense) λογοτεχνίας και της σατιρικής ποίησης. Το συγγραφικό έργο του συγκρίνεται συχνά με αυτό του Λιούις Κάρολ, ενώ και οι δύο συγκαταλέγονται στους  σημαντικότερους συγγραφείς παραδοξολογημάτων της Βικτοριανής εποχής.

Ως ζωγράφος φιλοτέχνησε τοπιογραφίες, τοπογραφικά σχέδια και ταξιδιωτικά ημερολόγια, αποτυπώνοντας τις πολλές  ταξιδιωτικές περιπλανήσεις του στη Νότια Ευρώπη και Ασία.  Στην Ελλάδα λάτρεψε το φυσικό τοπίο και αγάπησε ιδιαίτερα την Κέρκυρα όπου παρέμεινε από το 1848 ως το 1864. Με καταμετρημένα 3.500 έργα του με ελληνικά θέματα, θεωρείται  ο μεγαλύτερος ζωγράφος ελληνικών τοπίων του 19ου αιώνα.

Εκτός από την παράδοξη ποίηση του, ο Λίαρ έγραψε και εικονογράφησε την Παράδοξη Βοτανική (Nonsense Botany) με φανταστικά είδη φυτών και όντων παράδοξης ονοματολογίας όπως και τα Παράδοξα Αλφάβητα (Nonsense Alphabets ) με εικονογραφημένες σειρές στίχων αντίστοιχες σε κάθε γράμμα.

 


Ημ/νία δημοσίευσης: 24 Μαρτίου 2018