Εκτύπωση του άρθρου

ΕΔΡΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ


To Poeticanet αποφάσισε να ταξιδεύει από  σήμερα  σε χώρους εκτός Ελλάδας, σε μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με αναγνωρισμένα προγράμματα Ελληνικών σπουδών που έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη  της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού της. 

Η Ελληνική ήταν στην αρχαιότητα η πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Μεσόγειο, αποτέλεσμα   του πλήθους των ελληνικών αποικιών στις ακτές της.  Κυριάρχησε τότε  ως γλώσσα του εμπορίου, ενώ διαχρονικά  επηρέασε σημαντικά τις γλώσσες της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης, του θεάτρου  και  της φιλοσοφίας.

Τα ξένα πανεπιστήμια έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται και να δημιουργούν έδρες και τμήματα σπουδών της Ελληνικής γλώσσας,  με επίκεντρο τον αρχαιοελληνικό κόσμο  αλλά και τη νεότερη Ελλάδα.  Οι έδρες αυτές στελεχώνονται από Έλληνες κυρίως αλλά και ξένους  καθηγητές αναγνωρισμένου κύρους. Η προσπάθεια των  καθηγητών και των βοηθών τους  είναι να κρατήσουν ζωντανή την παρουσία της νεοελληνικής γραμματείας στο εξωτερικό,  προσελκύοντας τις νέες γενιές στα τμήματά διδασκαλίας τους.

Ωστόσο, σε μια εποχή όπου ο τεχνοκρατικός τρόπος ζωής κατευθύνει  τους νέους στην αναζήτηση σπουδών  που θα τους εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας προκειμένου να επιβιώσουν, η προσπάθεια διατήρησης των τμημάτων Ελληνικών σπουδών στα ξένα πανεπιστήμια  γίνεται  πλέον δύσκολη.  Χρειάζεται γι αυτό τη συνεχή υποστήριξη  των Ελλήνων φοιτητών από την Ελλάδα και τη Διασπορά, του Ελληνικού κράτους και αυτών των ιδιωτικών ελλαδικών φορέων που ενδιαφέρονται για την ιστορία τους.

Σε αυτό το τεύχος, το Poeticanet,  επισκέπτεται το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ στις Ηνωμένες Πολιτείες,, όπου στεγάζεται η Έδρα «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ» στα Tµήµατα Kλασικής και Συγκριτικής Φιλολογίας.  H Έδρα είναι υπεύθυνη για το Πρόγραµµα Nεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου, βασισμένο σε µια σειρά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.

1. Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, Αν Αρμπορ, Η.Π.Α. Νεοελληνικές σπουδές για τον 21ο 
    αιώνα

    (Γράφει η Δρ. Δέσποινα Μαργωμένου, Λέκτορας,Τμήμα Κλασικών Σπουδών/Νεοελληνικό     
    Πρόγραμμα)
2. Ένα σημείωμα για τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρόπουλο
    (Γράφει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελισάβετ Αρσενίου)
3. Συνέντευξη με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του   
    
Μίσιγκαν, Βασίλη Λαμπρόπουλο 
 
    (Της Σταυρούλας Παπασπύρου-δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" στις 6/4/2013) 
4. Για τον Βασίλη Λαμπρόπουλο
    (Γράφει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τιτίκα Δημητρούλια)


Ημ/νία δημοσίευσης: 5 Οκτωβρίου 2015