Εκτύπωση του άρθρου



ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΡΑΥΓΗ


Το POETCANET  συμμετείχε και φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Γυναικεία Κραυγή» το οποίο πραγματοποιήθηκε σε 37 χώρες παγκοσμίως –μια «Κραυγή» που ήχησε δυνατά και καθαρά στις 13 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Την οργάνωση και το συντονισμό της βραδιάς είχε αναλάβει η μεταφράστρια και κριτικός θεάτρου Έλενα Σταγκουράκη, εκπρόσωπος του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών (MPI) στην Ελλάδα.

Αυτή η δεύτερη διοργάνωση της «Γυναικείας Κραυγής» στόχο είχε την περαιτέρω ενίσχυση και γνωστοποίηση του Φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ελλάδα της κρίσης και των σοβαρών προβλημάτων κάθε είδους, αλλά και τον εμπλουτισμό της ίδιας της διοργάνωσης με περισσότερες τέχνες, όπως και έγινε. Στις εφτά το απόγευμα εκείνης της Πέμπτης το κοινό άρχισε να προσέρχεται στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και λίγο αργότερα η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό της εκπροσώπου του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών (MPI) στην Ελλάδα και υπεύθυνη της ελληνικής διοργάνωσης, Έλενας Σταγκουράκη. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, κας Βάσως Κόλλια, όπως και ο χαιρετισμός της υπεύθυνης για θέματα γυναικών στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, κας Βασιλικής Μουκανάκη. Η επίσημη έναρξη της εκδήλωσης δηλώθηκε με ένα τραγούδι από μέλη του λατινοαμερικάνικου συγκροτήματος "Los del Sur". Πρόκειται για την ερμηνεύτρια Μάρτα Μορελεόν και τους μουσικούς Πέδρο Φαμπιάν και Αλεχάντρο Ντίας, οι οποίοι έντυσαν μουσικά ολόκληρη την εκδήλωση με τραγούδια όπως "Alfonsina y el mar", "Che", "Guayayay" και άλλα.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε δύο τοποθετήσεις. Η πρώτη, από την μεταφράστρια και κριτικό θεάτρου, Έλενα Σταγκουράκη, αφορούσε διάφορες περιπτώσεις άσκησης βίας κατά των γυναικών σε διάφορες χώρες του κόσμου, από τη συστηματική εξαφάνιση χιλιάδων γυναικών στην πόλη Τσιουάουα του Μεξικού (φαινόμενο διαφορετικό από εκείνο των «νεκρών γυναικών της Χουάρες»), τις αναγκαστικές στειρώσεις εκατοντάδων γυναικών στο Περού από το καθεστώς του Φουχιμόρι, και το κάψιμο του προσώπου χιλιάδων γυναικών στην Ινδία με καυστικό οξύ (1.500 γυναίκες ετησίως!) ώς τις γυναίκες-πρόσφυγες από τη Συρία που αναγκάζονται να πουλήσουν τον εαυτό τους για 300 δολλάρια και υποχρεώνονται σε γάμο, προκειμένου να γλιτώσουν την απαγωγή και το βιασμό. Η Σταγκουράκη αναφέρθηκε και στην θλιβερή ελληνική και, γενικότερα, ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που θέλει το 1/3 των γυναικών να πέφτει θύμα βίας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, διάβασε τα ποιήματα της Τζοκόντας Μπέλλι «Γυναίκα ανεξιλέωτη» και «Ο Θεός με έπλασε γυναίκα».
Η δεύτερη τοποθέτηση, από την Τασούλα Καραγεωργίου, είχε θέμα τη γυναίκα και το ρόλο της στην ελληνική αρχαιότητα. Η Καραγεωργίου προσέγγισε το θέμα χρησιμοποιώντας το παράδειγμα δύο ποιητριών της αρχαιότητας, της παγκοσμίως γνωστής Σαπφούς, και της λιγότερο ακουστής Ήριννας. Διαβάζοντας τα εναπομείναντα σπαράγματα της ποίησής τους, τόσο στο πρωτότυπο όσο και στη δικής της μετάφραση (υπενθυμίζουμε ότι η Καραγεωργίου έχει μεταφράσει και μελετήσει εις βάθος τις εν λόγω ποιήτριες), κατόρθωσε να δείξει τον προβληματισμό των γυναικών εκείνων, ο οποίος ήταν μεν πιο διακριτικός και χαμηλόφωνος από αυτόν των σημερινών γυναικών, άνοιξε ωστόσο το δρόμο στο γυναικείο (ποιητικό) Εγώ όπως το ξέρουμε σήμερα. Για πρώτη φορά στην ποίηση της Σαπφούς παίρνει φωνή το ποιητικό αυτό Εγώ.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η λατινοαμερικανική ποίηση συνδιαλέχθηκε με την ελληνική. Έτσι, συνολικά έξι ποιήτριες και μεταφράστριες απήγγειλαν εναλλάξ ισπανόφωνα και ελληνικά ποιήματα, με ενδιάμεσα μουσικά διαλείμματα. Πρόκειται για τις ποιήτριες Δήμητρα Αγγέλου, Τασούλα Καραγεωργίου και Σοφία Κολοτούρου, και για τις μεταφράστριες Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο, Λένα Καλλέργη και Έλενα Σταγκουράκη. Τα ισπανόφωνα ποιήματα προέρχονταν από προηγούμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ «Γυναικεία Κραυγή» στη Λατινική Αμερική και στόχο είχαν να αναδείξουν το σοβαρότατο πρόβλημα της βίας που υφίστανται οι γυναίκες στις χώρες του αμερικανικού Νότου, όπως και να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Τα ελληνικά ποιήματα κάλυπταν ευρύ χρονικό φάσμα, από δημοτικά τραγούδια ώς ποιήματα του 20ου αιώνα και σημερινά. Τη λήξη της εκδήλωσης σήμαναν ένα ακόμη τραγούδι από τη Λατινική Αμερική και η απονομή τιμητικών επαίνων συμμετοχής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκτίθεντο έργα δύο Μεξικανών εικαστικών καλλιτέχνιδων, της Μπλάνκας Αμέσκουα και της Μελίνας Μωισελίδη. Η Αμέσκουα συμμετείχε με μία συλλογή κεντημάτων (τα κεντήματα συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι του μεξικανικού λαϊκού πολιτισμού) σε ύφος ποπ και με θέμα τη γυναίκα. Η Μωισελίδη συμμετείχε με σειρά ζωγραφικών έργων της με γυμνές γυναικείες μορφές σε ημισφαίρια από πλεξιγκλάς.

Στο φουαγιέ του Ινστιτούτου Θερβάντες βρισκόταν αντιπροσωπεία από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, αποτελούμενη από τις κυρίες Δήμητρα Σπαθαρίδου και Βασιλική Μουκανάκη με αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό.

Τα σχόλια στο φουαγιέ μετά τη λήξη της εκδήλωσης, ενθαρρυντικά. Αφορούσαν μια εκδήλωση «που μίλησε στις καρδιές», «με αγάπη για τον άνθρωπο» και «ιδιαίτερα αφυπνιστική για τη βία κατά των γυναικών στον κόσμο», ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν την προθυμία τους να συμμετέχουν και να βοηθήσουν όπως μπορούν σε μελλοντικές διοργανώσεις.

Στο χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα. Κόλλια, καταλήγει:
«[Στη Γενική Γραμματεία] αναπτύσσουμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Σύνθημά μας είναι «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη». Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε για τις διαθέσιμες υπηρεσίες στήριξης και προστασίας των γυναικών-θυμάτων βίας, αλλά κυρίως, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλήσουν για αυτή την τόσο ψυχοφθόρο εμπειρία τους.
Πιστεύουμε ότι στο πεδίο αυτό, η δική σας συμβολή είναι πολύτιμη. Το έργο που ξεκινήσατε είναι όχι μόνο σημαντικό, αλλά απαραίτητο για να σπάσει η σιωπή που περιβάλλει το πρόβλημα.»

***
Η εκδήλωση καλύφθηκε φωτογραφικά από το φωτογράφο Άγγελο Τζιβελέκη. Φωτογραφίες της εκδήλωσης στο σύνδεσμο: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.617775914969573.1073741860.175899199157249&type=1

Βίντεο από την εκδήλωση: http://www.youtube.com/results?search_query=4%CE%BF%20%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AD%CF%82%20%CE%A6%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%20%CE%A0%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82%20%22%CE%93%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1%20%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE%22&sm=3

Συνέντευξη της Έλενας Σταγκουράκη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 για την «Κραυγή»: Αθήνα, 4 Απριλίου 2014





Ημ/νία δημοσίευσης: 15 Ιουνίου 2014