Εκτύπωση του άρθρου

Ταναϊς

Παρουσίαση της δίγλωσσης αμερικανικής έκδοσης του ποιητικού βιβλίου του Ιωσήφ Βεντούρα με τίτλο "Ταναϊς"...

Εξώφυλλο του βιβλίου "Tanaïs" που θα παρουσιαστεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζουν το νέο ποιητικό βιβλίο του Ιωσήφ Βεντούρα Tanaïs στην δίγλωσση έκδοση του αμερικανικού εκδοτικού οίκου Red Heifer Press.

Στα δύο ποιητικά του βιβλία Τάναϊς (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2001) και Κυκλώνιο (Εκδόσεις Μελάνι, 2010) ο Ιωσήφ Βεντούρας έχει αναφερθεί στο δράμα της εξόντωσης των Εβραίων της Κρήτης από τους Γερμανούς κατακτητές και γενικότερα στο ιστορικό γεγονός της εξολόθρευσης των Εβραίων της Ευρώπης στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί. Η έκδοση της Red Heifer Press που θα παρουσιαστεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση είναι η πρώτη δίγλωσση έκδοση των Tanaïs & Kyklonio, που προέκυψε ως συλλογική μεταφραστική προσπάθεια γνωστών ποιητών, λογίων και κριτικών και όπου το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο συνοδεύεται από τις αντίστοιχες αγγλικές μεταφράσεις.

Ανάμεσα στους ελάχιστους Εβραίους της Κρήτης που γλύτωσαν από τους Γερμανούς ήταν και η οικογένεια του ποιητή. Ο Ιωσήφ Βεντούρας γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Εβραϊκά, Ισπανικά, Αραβικά και Σερβικά. Έχει μεταφράσει επίσης ποιήματα της Nelly Sachs και του Jerome Rothenberg. Διευθύνει το ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Poeticanet (www.poeticanet.gr) και την αγγλική ιστοσελίδα  www.poeticanet.com    

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Άννα Δεσποτοπούλου (Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Helen Dimos (Φιλόλογος, Μεταφράστρια, Ποιήτρια), Αντριάννα Καλφοπούλου (Καθηγήτρια Hellenic American University / Hellenic American College, ποιήτρια) και Λιάνα Σακελλίου (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιήτρια).
Θα παίξουν βιολοντσέλο η Ντανιέλα Σούση και πιάνο η Penny-Sue Joyce.

 

Πληροφορίες

Καλλιτέχνης

Ιωσήφ Βεντούρας

Διοργανωτής

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Hellenic American College, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Χώρος διεξαγωγής

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Ημερομηνία έναρξης

18/05/2015

Ημερομηνία λήξης

18/05/2015

Ώρα έναρξης

20:00

Κατηγορία (εκδήλωσης)

Ομιλία-Παρουσίαση

Συντελεστές

Άννα Δεσποτοπούλου, Helen Dimos, Αντριάννα Καλφοπούλου, Λιάνα Σακελλίου, Ντανιέλα Σούση, Penny-Sue Joyce

Γλώσσα:

EL

Διερμηνεία:

Όχι

Υποχρεωτική εγγραφή:

Όχι

Υποχρεωτική κράτηση:

Όχι

Εισιτήριο

Είσοδος ελεύθερη

 



Ημ/νία δημοσίευσης: 26 Ιανουαρίου 2015