Εκτύπωση του άρθρου

ΤΕΥΧΟΣ 20 Ιούνιος 2014 - Poeticanet. Περιοδικό για την ποίηση και τη λογοτεχνία.

SCRIPTORIUM


O Leonard Cohen είπε κάποτε πως «η ποίηση είναι απλώς η απόδειξη ότι υπάρχει ζωή. Αν η ζωή μας καίει δυνατά, η ποίηση είναι απλώς η στάχτη». Πιστοί στα λόγια του, συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε έμπρακτα, με ποίηση, πως η ζωή καίει ακόμα δυνατά στα σωθικά της χώρας, παρά τα δεινά που την μαστιγώνουν.

Ενόσω βαλλόμαστε όλοι καθημερινά από την κρίση, τόσο στην οικονομία όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις, η ποίηση εμφανίζεται ως μια όαση καταμεσής της ερήμου. Ξεδιψά την ψυχή μας τόσο, όσο χρειάζεται για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε. Όλοι συνδράμουν. Η κοινωνία διανθίζεται με τις σκέψεις, τις ιδέες και τα πάθη, τόσο της νέας γενιάς που προορίζεται να πάρει την σκυτάλη και να επιφορτιστεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της λογοτεχνίας, όσο και των παλαιοτέρων γενεών, η δουλειά των οποίων λάμπει ως ένας φάρος σοφίας που μας προστατεύει από τις ξέρες --καταμεσής της μεγαλύτερης καταιγίδας της εποχής μας.

Η ζωή καίει δυνατά. Κι η στάχτη της δεν είναι, παρά το καλύτερο λίπασμα για το χωράφι που λέγεται Ελλάδα ∙ ένα χωράφι που, χιλιάδες χρόνια τώρα, αποδεικνύει συνεχώς την αδιάλειπτη γονιμότητά του.

Γιώργος Στεργιόπουλος


Ημ/νία δημοσίευσης: 9 Ιουνίου 2014