Εκτύπωση του άρθρου
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
 
        Γεννήθηκε το 1949 στη Ραΐνα, κοιλάδα της Αιτωλίας. Αφού έζησε για 32 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε πριν τρία χρόνια στον τόπο καταγωγής του (διαμένει πια στη Ραϊνα Αιτωλίας και στη Λευκάδα). Έχει σπουδάσει Νομικά και παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας, Αρχαιολογίας και Αστρονομίας.
       Έχει συνεργαστεί μ' ελληνικές και ξένες εφημερίδες όπως "Το Βήμα", "ΤΑ ΝΕΑ" , "Ελευθεροτυπία", "Αθηναϊκή", "Αραμπάς", "Eλ Σάρκ ελ Αουσάντ", "Il sole –24 ore", "Le journal des poetes", κ.α. 
       Επίσης, έχει συνεργαστεί με όλα σχεδόν τα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και αρκετά ξένα όπως "ΤΕΜΕΝ0S", "ΡΑCΙFIC QUARTERLΥ", "FΟΟΤ ΡRΙΝΤ", "ΑΕGΕΑΝ RΕVIEW, "ΝΟΣΤΡΑΓΙΑ ΛΙΤΕΡΑΤΟΥΡΑ", "ΗΟRΑ ΡΟΕSΙΑ", "ΙΜΠΝΤΑ", "SΑΡRΙΡΗΑGΕ", "ΟΡΦΕΥΣ" της Σόφιας, "ΛΕΤΕΡΑΤΟΥΡΑ" (Lettre Internasionale της Σόφιας), "ΒΕΝΕΕΝ", "ΕCRITURE", "Journal of Literature & Aesthetics", κ.α.
        Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί κυρίως με τα ακριτικά περιοδικά ΠΟΡΦΥΡΑΣ (Κέρκυρα) και ΑΚΤΗ (Κύπρος).
Έχει εργαστεί για δυο χρόνια στο Κρατικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, κάνοντας την εκπομπή "Ελληνική και παγκόσμια ποίηση" αφενός και αφετέρου την εκπομπή "Κατά βάθος το θέμα είναι ένα".
        Επίσης, έχει κάνει μαθήματα (παρουσιάζοντας το ποιητικό και εικαστικό έργο του) κι ακόμα ομιλίες (Ρεμπώ, Σεφέρη, Ρίτσο, Ελύτη, Καβάφη), σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε πνευματικά κέντρα και γκαλερί της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.
        Από το 1977 μέχρι το 2006 εκδόθηκαν τα βιβλία του: Μανθρασπέντα, Μυστικοί της Ανατολής, (μεταφράσεις). Αρχαία Έδδα (μετάφραση που περιλαμβάνεται πια στο βιβλίο του "Ο Κήπος της Ποίησης"), Ο Καθρέφτης του Πρωτέα, Αθανάτου Μνήμης Σημεία, Ποιήματα Κεντήματα στο Δέρμα του Διαβόλου, Ναός του Κόσμου, Ο Κήπος της Ποίησης (4.000 χρόνια ξένης ποίησης), Αρχέτυπα, (συνθέσεις από φωτογραφίες, ζωγραφιές και χειρόγραφη ποίηση), Το ιδεόγραμμα του φιδιού, Έρως ανίκατε μάχαν, Οι Μεταμορφώσεις του Μηδενός (όλες οι ποιητικές συλλογές μαζί κι όλα τ’ ανέκδοτα ποιήματα σ’ έναν τόμο).
        Ποιήματά του μεταφράστηκαν κυρίως στα Ιταλικά, στα Βουλγαρικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Αραβικά, στα Φινλανδικά, όπως επίσης στα Ρωσικά, στα Ισπανικά, στα Σλαβομακεδόνικα, στα Κινέζικα, στα Σερβικά, στα Κουρδικά, στα Εβραϊκά και στα Γερμανικά. 
       Ύστερα από πρόσκληση που του έκαμαν παρουσίασε το έργο του σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού (Αίγυπτο, Φινλανδία, Κύπρο, Γαλλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Αλγερία κ.λπ.)
______________
Σημειώσεις:

Ι. Το 1995 στο Κάιρο του απονέμεται το διεθνές "Βραβείο Καβάφη".

2. Το 1997, (Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα), ο σκηνοθέτης Χρίστος Αρώνης, κάμνει το δοκιμαντέρ ΠΥΡ ΑΕΙΖΩΟΝ, πάνω σε κείμενα του Γ. Υ. κι έχοντας ως πρωταγωνιστές τον ίδιο τον ποιητή και την Αριάδνη (κόρη του ποιητή).

3. Το καλοκαίρι του 2002 εκδίδεται από την "Βουρκαριανή" Κέας, το βιβλίο ΑΛΕΚΤΩΡ Ο ΕΡΑΣΜΙΟΣ, μ' ερωτικά ποιήματα του Γιάννη Υφαντή κι ερωτικές ζωγραφιές (χαλκογραφίες) του Γιώργου Σταθόπουλου.

4. Το 2003 φιλοξενήθηκε για τρεις μήνες από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βαβαυρίας (Μόναχο).

Ημ/νία δημοσίευσης: 10 Ιουλίου 2007