Εκτύπωση του άρθρου

ΓΕΡΤΡΟΥΔΗ ΣΤΑÏΝ

ΤΡΥΦΕΡΑ
ΚΟΥΜΠΙΑ
Αντικείμενα - Φαγητά - Δωμάτια


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Ελισάβετ Αρσενίου

Τ Υ Π Ω Θ Η Τ Ω

 

ISBN: 978-960-402-336-3, Οκτώβριος 2008,
σελ. 150, 11.5 €Kυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις ΤΥΠΩΘΗΤΩ, το βιβλίο της Γερτρούδης Στάιν, Τρυφερά Κουμπιά σε μετάφραση της Ελισάβετ Αρσενίου. Η αμερικανίδα πεζογράφος, δοκιμιογράφος, και ποιήτρια Γερτρούδη Στάιν (1874-1946) έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Παρίσι, όπου, στην περίφημη κατοικία της στην «οδό Ανθέων 27» φιλοξένησε τους μεγαλύτερους στοχαστές, καλλιτέχνες και συγγραφείς της εποχής του Μεσοπολέμου. Στο έργο της διερεύνησε τις λογοτεχνικές δυνατότητες του κυβισμού, κυρίως την απόδοση του παρόντος και τις ελάχιστα  τροποποιούμενες επαναλήψεις έως την έσχατη απλούστευση και αποσπασματικότητα. Η διαδικασία αυτή της αφαίρεσης φτάνει στο απόγειό της στα Τρυφερά Κουμπιά. Αριστούργημα του γλωσσικού κυβισμού, θρίαμβος της νεωτερικότητας, θεαματική αποτυχία, συλλογή από ακατανόητες ασυναρτησίες, σκόπιμη φάρσα;…

Πρωτοποριακά και πειραματικά ακόμη και σήμερα, πάνω από έναν αιώνα μετά από την πρώτη τους έκδοση, τα Τρυφερά Κουμπιά (1914), ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα του μοντερνισμού, αποτελούν κείμενο αναφοράς, μίμησης, ανασκευής και συνέχειας για όσους προβληματίζονται για την ιστορία και την εξέλιξη του μοντερνισμού, αλλά και δοκιμάζουν τις δυνατότητες της λογοτεχνίας στον 21ο αιώνα.


Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη (Τα αντικείμενα, Τα φαγητά και Τα δωμάτια), συμβολικά του κόσμου μας που αποτελείται από τα πράγματα που κατέχουμε, τα υλικά που μας τρέφουν και τους χώρους που μας ενσωματώνουν.
Οι περιγραφές τους δοκιμάζουν τα όρια της γραμματικής και συντακτικής μας εμπειρίας, αλλά και τα δεδομένα μας για την υποκειμενικότητα της έκφρασης, την καθαρότητα του βλέμματος, τη μοναδικότητα του φύλου, και την αυθεντικότητα της εθνικά αμιγούς γλώσσας.

Η έκδοση συνοδεύεται από εκτενές Επίμετρο


Ημ/νία δημοσίευσης: 6 Δεκεμβρίου 2008