Εκτύπωση του άρθρου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
ΤΟΜΟΣ ΙΔ´
1977 - 1979
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ
(σελ.: 424, ISBN: 978-960-3405-7,  Νοέμβριος 2007)
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: Ο ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟΣ
 
17 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Γιάννης Ρίτσος δηλώνει πάντα «παρών», όχι μόνο με τον τεράστιο όγκο του έργου του που ήδη κυκλοφορεί, αλλά και με εννιά ανέκδοτες ποιητικές συλλογές που κυκλοφορoύν τώρα από τις εκδόσεις Κέδρος.
Ένας καινούριος τόμος λοιπόν, ο 14ος των απάντων, είναι αυτός που περιλαμβάνει τις ανέκδοτες συλλογές Κάποτε, Πηλός, Μικρή είσοδος, Αντικαταστάσεις, Δωμάτια μετ’ επίπλων, Άξαφνα, Έφυγαν, Εισπνοές και Ίσκιοι πουλιών.
Οι ανέκδοτες αυτές συλλογές είναι γραμμένες από το 1977 ως το 1980 και αποτελούνται κυρίως από ολιγόστιχα ποιήματα.
Ο Ρίτσος, ο οποίος εργαζόταν ακατάπαυστα μέχρι το τέλος της ζωής του, άφησε πίσω του ένα ογκώδες έργο ύψιστης σημασίας. Το πόσο σημαντικό θεωρείται  το έργο αυτό γίνεται φανερό κατ’ αρχάς από το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, όπως δείχνουν οι πωλήσεις των έργων του, από τις μελέτες που γράφονται για την ποίησή του, όσο και από τις πάμπολλες μεταφράσεις των ποιημάτων του στο εξωτερικό.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κυκλοφορήσει οι εξής μεταφράσεις: το πεζό Ο Αρίοστος ο προσεκτικός αφηγείται στιγμές του βίου και του ύπνου του στα βουλγαρικά απ’ τις εκδόσεις Μπάλκαν, η Ρωμιοσύνη στα φλαμανδικά από τις εκδόσεις Guido Demoen, οι Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα στα ιταλικά από τις εκδόσεις Crocetti Editore ενώ επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gallimard στη Γαλλία η ποιητική συλλογή Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη. Στα τουρκικά κυκλοφόρησε ένα βιβλίο – μικρή ανθολογία – με αποσπάσματα από διάφορες ποιητικές συλλογές του Ρίτσου, μεταξύ των οποίων Επιτάφιος, Μαρτυρίες, Ρωμιοσύνη, Παράθυρο, Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη, Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα, Παρενθέσεις και 12 ποιήματα για τον Καβάφη.
Μέσα στο 2007 εκδόθηκαν δύο ποιητικές συλλογές στην Ισπανία, οι Μαρτυρίες ΙΙ και ΙΙΙ από τον οίκο Ιcaria Poesia, και η Φαίδρα από τις εκδόσεις Acantilado, ενώ στο Μεξικό κυκλοφόρησε Η Κυρά των Αμπελιών από τις εκδόσεις Ediciones El Tucan de Virginia. Τέλος κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα σε Αμερική και Αγγλία από τους εκδοτικούς οίκους Trask House Books και Five Seasons Press αντίστοιχα τα Μονόχορδα.

Ημ/νία δημοσίευσης: 22 Νοεμβρίου 2007