Εκτύπωση του άρθρου

ΚΛΑΙΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ
Αντίδωρα

(Ποίηση, ISBN: 960-978-044220-5, σελ. 56, τιμή: 9,5€, Νοέμβριος 2011)


...Η ζωή καταβάλλει τον οβολό του φύλλου της ελιάς
Και στη νύχτα μέσα των αφρόνων μ’ ένα μικρό τριζόνι
κατακυρώνει πάλι το νόμιμο του Ανέλπιστου.

Με το παραπάνω μότο από το «ΛΑΚΩΝΙΚΟΝ» του Οδυσσέα Ελύτη ανοίγει η τρίτη συλλογή της ποιήτριας. Σε αυτή συνυπάρχουν παλαιότερα ποιήματα, δημοσιευμένα σε λογοτεχνικά περιοδικά, που επέμεναν να βρουν τη θέση τους δίπλα σε νεότερα που αποτελούν τον συνδετικό ιστό και καθορίζουν τον τόνο. Πρόκειται για συνοπτικές «προσωπογραφίες», όπου το κάθε ποίημα είναι μια άρτια ιστορία και μια καίρια περιγραφή κάποιας δυσδιάκριτης ή και ανέλπιστης στιγμής στη ζωή ενός «προσώπου».

Η Κλαίτη Σωτηριάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακά στη Θεωρία και Πρακτική της Λογοτεχνικής Μετάφρασης στην Αγγλία. Έχει μεταφράσει τη Σύλβια Πλαθ και πολλούς Αγγλόφωνους ποιητές καθώς και Ισπανόφωνους συγγραφείς όπως τον Κάρλος Φουέντες, τον Μάριο Βάργκας Λιόσα, την Ιζαμπέλ Αλιέντε, όλο το λογοτεχνικό έργο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και πολλούς άλλους.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές 26 Ποιήματα (1973) και Εν πλω (Διαγώνιος, 1977), τις συλλογές διηγημάτων Αίσθηση Γυναίκας (Καστανιώτης, 2000 – μαζί με άλλες πέντε γυναίκες συγγραφείς) και Ο τελευταίος ταύρος (Ωκεανίδα, 2002). Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν Το εκκρεμές (μελέτη, 2006) και το Μπονζάι (μυθιστόρημα, 2010).
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και εκπρόσωπός της στο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ και στο CEATL. Ποιήματα, δοκίμια και πεζά της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικές εκδόσεις και σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.


Ημ/νία δημοσίευσης: 16 Νοεμβρίου 2011