Εκτύπωση του άρθρου

                             Η Γραμμή της Ποίησης                                                     
Μια ανθολόγηση από την ποίηση του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή. 

Επιμέλεια: Δημήτρης Κατσαγάνης, Ξένη Σκαρτσή

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ   

 

«Όπως κάθε γνήσιος ποιητής ο Σωκράτης Σκαρτσής νοσταλγεί την ολική στοματική παράδοση και τους ρυθμούς που αναβρύζουν απ’ αυτήν. Εννοεί να μείνει ‘λαλικός’, γλωσσικός και ερωτικός, του κόσμου και του κορμιού, ποιητής του μέσου μεθεκτικού ρήματος, υπερβαίνοντας τις γραμματικές κατηγορίες της ενέργειας, της μεσότητας και του πάθους. Θέλει να παίζει ‘με τις γραμμές της γλώσσας (αλλιώτικη μουσική) πραγματική’, όπως λέει στη συλλογή του Το Πραγμα του Κοσμου (1979/1984). Και το ποιητικό αυτό βιβλίο μαζί με το Μικρο δοκιμιο για τη γλωσσα (1967) είναι ό,τι ποιητικότερο και στοχαστικότερο μπορεί να βρει κανείς στην όχι ιδιαίτερα πλούσια βιβλιογραφία μας για την πραγματική γλώσσα και τη γλωσσική πραγματικότητα».
Ανδρέας Μπελεζίνης

Στον τόμο αυτό ανθολογούνται ποιήματα από τις 40 συλλογές του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, από την Πρώτη γραφή του 1958 έως τις πρόσφατες του 2007 και 2008. Στον τόμο προτάσσονται κείμενα των Λύντιας Στεφάνου, Ανδρέα Μπελεζίνη και Σάββα Μιχαήλ για την ποίηση του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή.
Ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής γεννήθηκε το 1936 στην Πάτρα και σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 1981 ίδρυσε με ποιητές και πανεπιστημιακούς το Συμπόσιο Ποίησης που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργάνωσε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, και ίδρυσε τις «Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών», που διηύθυνε επί έξι χρόνια, καθώς και τα «Όστρακα», που πραγματοποίησαν εκδηλώσεις, εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών, και παρουσίασαν στο αναγνωστικό κοινό πάνω από 200 νέους, κυρίως, ποιητές. Έχει εκδώσει 150 περίπου βιβλία, ποιητικά, για τη γλώσσα, την παιδική γλώσσα, τη θρησκειολογία, τη λογοτεχνική λαογραφία, την πολιτισμική ανθρωπολογία και μεταφράσεις από διάφορους λαούς και εποχές. Εξέδωσε 11 περιοδικά. Η ποίηση είναι το κύριο ενδιαφέρον του. Έχουν γίνει αφιερώματα και τιμητικές εκδηλώσεις για το έργο του μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δήμο Πατρέων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, από περιοδικά, ενώ συχνή είναι η παρουσίαση της δουλειάς του από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Ποίησή του έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ρωσικά, ουγγρικά, αλβανικά και στα βουλγαρικά.

 



Ημ/νία δημοσίευσης: 21 Οκτωβρίου 2008