Εκτύπωση του άρθρου


ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΝ Ή ΤΟ ΧΡΩΜΑ

Σελίδες: 216, ISBN: 978-960-8399-54-9

Ο εκδοτικός οίκος Ίκαρος, αποκλειστικός εκδότης του ποιητικού έργου του Νίκου Εγγονόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή, και την ανακήρυξη του 2007 ως «Έτος Εγγονόπουλου» από το Υπουργείο Πολιτισμού, ετοιμάζει έναν τόμο- λεύκωμα αφιερωμένο στο σκηνογραφικό του έργο με τίτλο « Το σχέδιον ή το χρώμα»
 
Ο Νίκος Εγγονόπουλος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ποιητής και ζωγράφος. Στόχος μας είναι με την έκδοση αυτή να φωτίσουμε μία λιγότερο προβεβλημένη ιδιότητά του, αυτήν του σκηνογράφου. Από το 1937 ως το 1966 συνεργάστηκε με τους εγκυρότερους θεατρικούς οργανισμούς και τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες της εποχής του. Δημιούργησε σκηνικά και κοστούμια για περισσότερες από δεκατέσσερις παραστάσεις του Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου που ανέβηκαν από το Κ.Θ.Β.Ε., το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, το Θέατρο Κοτοπούλη κ.α.
 
Το βιβλίο περιλαμβάνει πρόλογο του καθηγητή Κώστα Γεωργουσόπουλου και κείμενο της θεατρολόγου Μαρίας Γυπαράκη. Παρουσιάζονται εκατόν πενήντα μακέτες για σκηνικά και κοστούμια από παραστάσεις όπως η Ηλέκτρα του Σοφοκλή, η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη, Καίσαρ και Κλεοπάτρα του Μπέρναρντ Σω, ο Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου, το Ρομάντζο της πεντάρας του Μπέρτολντ Μπρεχτ, κ.α. αλλά και κοστούμια που έχουν διασωθεί από κάποιες παραστάσεις του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου, φωτογραφημένα από τον Κώστα Βέργο. 

Ημ/νία δημοσίευσης: 13 Δεκεμβρίου 2007