Εκτύπωση του άρθρου


ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΒΙΤΗ
Διαλαθόντα
(Ποιήματα 1993-2007)
με έναν επίλογο - επίμετρο του Γιάννη Βαρβέρη
(σελ.: 224, ISBN: 978-960-04-3561-0, Νοέμβριος 2007)
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ
  
«Μια σύντομη αλλά ουσιαστική πορεία διέγραψε η Ντίνα Καραβίτη με τα τρία βιβλία της Καθ’ οδόν (1993), Προς τα πού πεθαίνουμε, Ιωάννη (1995) και Επί ξυρού ακάνθου (2000).
Βασικά χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι ο επίμονα διακριτικός λυρισμός, η στοχαστική διάθεση και η αμφίθυμη αλλά διαρκής σχέση της με το θάνατο.
Η τεχνική της είναι κατακτημένη από νωρίς και ευτυχεί περισσότερο όταν την οδηγεί στο σύντομο, σχεδόν αποφθεγματικό ποίημα, λιτό στην έμπνευσή του και πυκνό στη διατύπωση. Το ακαριαίο, απόλυτο οικονομημένο ύφος στηρίζει τον ανδρείο (πήγα να πω: αρρενωπό) λυρισμό της. Και στις τρεις συλλογές είναι έντονη η μέριμνα της μουσικότητας και της αρχιτεκτονημένης δομής…
Φανατικός εχθρός του περιττού και κάθε αισθηματολογίας, κάτοικος συνειδητός ενός a priori επιτύμβιου εαυτού, η Ντίνα Καραβίτη κατέστησε σαφές, διακριτό και ευπρόσδεκτα αγέρωχο το ποιητικό της στίγμα.»
  
Γιάννης Βαρβέρης 
 
Η Ντίνα Καραβίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θέατρο στη Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Είναι παντρεμένη με τον ποιητή Βασίλη Καραβίτη.

Ημ/νία δημοσίευσης: 22 Νοεμβρίου 2007