Εκτύπωση του άρθρου

Alexander Lawrence Posey 

 

Επιμέλεια: Λιάνα Σακελλίου

 

 

 

Ο Alexander L. Posey (3/8/1873, 27/5/1908) ήταν Ιθαγενής Αμερικανός ποιητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, της εθνότητας των Creek. 

Γεννήθηκε στην περιοχή Eufaula της Οκλαχόμα, ο μεγαλύτερος ανάμεσα σε 12 αδέρφια. Μητέρα του ήταν η Nancy (Phillips) Posey (όνομα Creek Pohas Harjo) της οικογένειας Harjo (φυλή Wind) και πατέρας του ήταν ο Lewis Henderson "Hence" Posey, Ιρλανδικής και Σκωτσέτζικης καταγωγής, ο οποίος ορφάνεψε νωρίς και ανατράφηκε από τους Creek. Το 1896 παντρεύτηκε τη Minnie Harris, δασκάλα, με την οποία έκαναν τρία παιδιά ( Yahola Irving, Pachina Kipling και Wynema Torrans), τα ονόματα των οποίων αντικατοπτρίζουν τα λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα (ο Irving αναφέρεται στον Washington Irving, ο Kipling στον Rudyard Kipling και ο Wynema στο όνομα της ηρωίδας στο μυθιστόρημα της συγγραφέως του Creek Sophia Alice Callahan).

Άρχισε να συνθέτει ποίηση κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Bacone Indian University στο Muskogee της Oklahoma. Ως θαυμαστής του Henry David Thoreau και του John Burroughs, στα ποιήματά του ο Posey αντικατοπτρίζει την αγάπη του για τη φύση. 

Μετά το κολέγιο, εργάστηκε στην εφημερίδα Indian Journal, όπου δημοσίευσε ποιήματα με το ψευδώνυμο Chinnubbee Harjo. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις «επιστολές του Fus Fixico», μια πολιτική σάτιρα με τη μορφή επιστολών, που δημοσιεύονταν στη ίδια εφημερίδα, από την περσόνα που επινόησε, τον Fus Fixico. 

Ο Alexander L. Posey έζησε σε μια κρίσιμη περίοδο, όταν η γη και η πολιτική αυτονομία της φυλής των Creek απειλούνταν από την αφομοίωση στην ευρωαμερικανική κουλτούρα. Αν και αποδεχόταν την ανάγκη για κοινωνική αλλαγή, γράφοντας τις επιστολές Fus Fixico εξέφραζε τις ανησυχίες των ιθαγενών της Αμερικής, που ήθελαν να συνεχίσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Οι επιστολές παρουσίαζαν τους διαλόγους φανταστικών χαρακτήρων, του Fus Fixico και των φίλων του Creek, οι οποίοι συζητούσαν την κατανομή γης, τον τερματισμό των φυλών και την επικείμενη πολιτεία, που θα έβαζε τέλος στον τρόπο ζωής τους.

Το 1985 εκπροσώπησε τη φυλή Wind ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Creek.

Το 1901, εξέδωσε το περιοδικό Eufaula Indian, την πρώτη καθημερινή εφημερίδα Ινδιάνικης έκδοσης, κερδίζοντας εθνική αναγνώριση και καταξίωση. 

Το 1906, ο Posey έγινε γραμματέας της Συνταγματικής Συνέλευσης Sequoyah, που κλήθηκε να συντάξει Σύνταγμα για μια πολιτεία Ιθαγενών Αμερικανών. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια της Οκλαχόμα, θεωρείται ότι συνέταξε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του συντάγματος. Οι ιθαγενείς της Αμερικής ήλπιζαν να αποκτήσουν μια δική τους πολιτεία, την περίοδο που οι λευκοί πίεζαν για τη συγχώνευση των εδαφών της Οκλαχόμα και των εδαφών των ιθαγενών Αμερικανών σε μια πολιτεία στην Ένωση. Οι ιθαγενείς της Αμερικής δεν τα κατάφεραν. Οι φυλετικές δομές τους διαλύθηκαν και η γη των ιθαγενών Αμερικανών εξαλείφθηκε, σε αυτό που έγινε η πολιτεία της Οκλαχόμα.

Στις 28 Απριλίου 1908, ο Posey παρασύρθηκε ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τον πλημμυρισμένο Βόρειο Καναδικό ποταμό με έναν φίλο του. Το σώμα του ανασύρθηκε μια εβδομάδα αργότερα και τάφηκε στο νεκροταφείο Greenhill στο Muskogee.

Το έργο του, το οποίο συνέλεξε η σύζυγός του, εκδόθηκε το 1910, μετά το θάνατό του με τον τίτλο The Poems of Alexander Lawrence Posey (Crane Printers).
Τον Απρίλιο του 2017, το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Οκλαχόμα τίμησε τον Posey εγκαινιάζοντας τη σειρά ομιλητών Alexander Lawrence Posey, προβάλλοντας φωνές που θεωρούνται «άλλες» στον σύγχρονο λογοτεχνικό λόγο. Ο ποιητής Danez Smith ήταν ο εναρκτήριος ομιλητής.

 

Δημοσιευμένα έργα:


The Poems Of Alexander Lawrence Posey: Alex Posey, The Creek Indian Poet, Minnie H. Posey, ed. (2010). Kessinger Press. ISBN 978-1-163-08652-0.
Lost Creeks: Collected Journals, Matthew Wynn Sivils, ed. (2009) Lincoln: University of Nebraska Press. ISBN 978-0-8032-1628-0.
Song of the Oktahutche: Collected Poems, Matthew Wynn Sivils, ed. (2008) Lincoln: University of Nebraska Press. ISBN 978-0-8032-2053-9.
Chinnubbie and the Owl: Muscogee (Creek) Stories, Orations, and Oral Traditions, Matthew Wynn Sivils, ed. (2005). Lincoln: University of Nebraska Press. ISBN 978-0-8032-3746-9.
The Fus Fixico Letters, Daniel Littlefield, Jr. and Carl A. Petty Hunter, ed. (1993)Lincoln: University of Nebraska Press. ASIN B001QREZM0.
"Journal of Alexander Lawrence Posey," Chronicles of Oklahoma. 1968, ASIN B003ZW6ZHM.
"Journal of Creek Enrollment Field Party, 1905," Chronicles of Oklahoma. 1968, ASIN B003ZWAAOG.

Πηγές:
https://poets.org/poet/alexander-posey
https://oksenate.gov/education/senate-artwork/alexander-posey
https://www.okhistory.org/publications/enc/entry?entry=PO019
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Posey

 

WHEN LOVE IS DEAD
 
Who last shall kiss the lips of love, when love is
             dead?
Who last shall fold her hands and pillow soft
             her head?
Who last shall vigil keep beside her lonely bier?
I ask, and from the dark, cold height without,
             I hear
The mystic answer: “I, her mother, Earth,
             shall press
Her lips the last, in my infinite tenderness.”
 
“When Love is Dead” εκδόθηκε το 1900 στον τόμο The Poems of Alexander Lawrence σε επιμέλεια της Minnie H. Posey.
 
 
ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΠΕΘΑΝΕΙ
 
Ποιος τελευταίος φιλά της αγάπης τα χείλη, όταν η αγάπη 
           πεθάνει;
Ποιος τελευταίος τα χέρια διπλώνει στο στήθος και στο προσκέφαλο ακουμπά
            απαλά το κεφάλι;
Ποιος τελευταίος αγρυπνά πλάι στο στερνό της κρεβάτι;
Ρωτώ και από τα σκοτεινά, κρύα βάθη,
           ακούω
την απόκρυφη απάντηση: «Εγώ, η μητέρα, η Γη,
           θα αγγίξω 
τα χείλη της στο τέλος, μέσα στη δική μου απέραντη τρυφερότητα.»
 
Μετάφραση: Ιωάννα Μπουλούγαρη
© Poeticanet
 
 
 
 

Ημ/νία δημοσίευσης: 21 Φεβρουαρίου 2023