Εκτύπωση του άρθρου

Κυκλοφόρησε το Πλανόδιον # 51, Δεκέμβριος 2011    
     

Ιστορίες Μπονζάι
48 Μικρά Διηγήματα Ελλήνων Συγγραφέων
Ένα αφιέρωμα στο ελληνικό μικρό διήγημα

...Ως προς τους τρόπους επεξεργασίας, τον γνωστό μας ρεαλισμό, γνώρισμα κατεξοχήν της ελληνικής διηγηματογραφίας των μεταπολεμικών δεκαετιών, έρχεται [στο μικρό διήγημα των ημερών μας] να [τον] εξισορροπήσει ως ανερχόμενο στοιχείο ο εσωτερικός μονόλογος και, ακόμη περισσότερο, μια εντυπωσιακά υποψιασμένη και καλοδουλεμένη ψυχογραφία. Κι ενώ κυριαρχεί η σοβαρή ματιά, το κριτικό αίσθημα της υποβαθμισμένης ζωής δεν παύει να τροφοδοτεί αρκετές φορές τις ποικίλες όψεις του κωμικού.

[Από την εισαγωγή του εκδότη του περιοδικού και επιμελητή του αφιερώματος Γιάννη Πατίλη]

 

Κεντρική θέση στο καινούργιο τεύχος του περιοδικού «Πλανόδιον» κατέχει το αφιέρωμά του στο ελληνικό μπονζάι, το ελληνικό μικρό διήγημα. Αποτελεί το δεύτερο τεύχος από σειρά τριών τευχών αφιερωμένων στο σύγχρονο μικρό διήγημα. Πρόκειται για μια μοναδική στα γράμματά μας καταγραφή των τάσεων σ’ αυτό το συγκεκριμένο είδος, για το οποίο το περιοδικό δημιούργησε πριν ενάμιση χρόνο τον λογοτεχνικό ιστοχώρο Ιστορίες Μπονζάι. Το παρόν τεύχος περιέχει 48 μικρά διηγήματα, 19 από τα οποία επελέγησαν από τον Γιάννη Πατίλη, την Ηρώ Νικοπούλου και τον Βασίλη Μανουσάκη, από έναν ευρύτερο κύκλο 381 διηγημάτων νέων και αγνώστων ως επι το πλείστον συγγραφέων που υπεβλήθησαν προς κρίση στο περιοδικό. Την παρουσίαση του αφιερώματος προλογίζει ο Γιάννης Πατίλης με το κείμενό του «Ιστορίες Μπονζάι. Σκέψεις για το σύγχρονο διήγημα και τις ρίζες του», στο οποίο διερευνάται ή σχέση του σύγχρονου σύντομου διηγήματος με τον μεγάλο αμερικανό πεζογράφο του 19ου αιώνα Έντγκαρ Άλλαν Πόε και επιχειρείται η κατανόηση αυτού του λογοτεχνικού υποείδους στο ευρύτερο πλάισιο της νεωτερικότητας αλλά και της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης και του καινοφανούς διαδικτύου.

***
Η παρουσία της ελληνικής ποίησης στο παρόν τεύχος

Στο τεύχος παρουσιάζονται ανέκδοτα ποιήματα του Γιώργου Βέη, του Λάμπη Καψετάκη, της Αθηνάς Παπαδάκη, της Χλόης Κουτσουμπέλη, του Θεοδόση Κοντάκη, του Μάρκου Καλεώδη, του Ιωσήφ Βεντούρα, του Δημήτριου Μουζάκη και του Βασίλη Κουγέα.

***
Πεζογραφία

Το τεύχος ανοίγει με το διήγημα «Το παλτό», ένα κείμενο στη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον νέο πεζογράφο Αλέξανδρο Βαναργιώτη. Παρουσιάζονται επίσης διηγήματα των νέων συγγραφέων Σταμάτη Πολενάκη, Άνθειας Βέρνη και Ηλία Αλεβίζου.

***
Το Μέγα Πανελλήνιον

Στην πανελλήνιας γλωσσικής εμβέλειας στήλη του περιοδικού «Το Μέγα Πανελλήνιον», υπό τον τίτλο «Αγαπητή Ρούλα...», παρουσιάζεται δημοσιογραφικό “εφήμερο” από τον φετινό κυπριακό τύπο· σπαρταριστό λογοτεχνικό τεκμήριο των επιδράσεων της παγκοσμιοποίησης στη γλωσσική πραγματικότητα της Μεγαλονήσου.

***
Αναφορές

Στο τελευταίο τμήμα του τεύχους δεσπόζουν, όπως πάντα, τα δοκιμιακά, σχολιογραφικά και βιβλιοκριτικά κείμενα των τακτικών συνεργατών του περιοδικού, παρουσιασμένα πολλά εξ αυτών στις μόνιμες προσωπικές τους στήλες. Παρουσιάζεται σημαντικό κριτικό δοκίμιο του Παντελή Βουτουρή όπου υπό τον τίτλο «Η ιδεολογική κατασκευή μιας νεοκυπριακής, αυτόνομης και ενμέρει ελληνίζουσας λογοτεχνίας» ελέγχεται πρόσφατη «Ιστορία της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας» ως προϊόν της νεοκυπριακής ιδεολογίας. Δημοσιεύεται επίσης το δοκίμιο του Κώστα Βραχνού για το βιβλίο «Η σύνοψη του χάους» του Αλμπέρτο Καρασό. Ακολουθούν με τα κείμενά τους οι τακτικοί συνεργάτες του περιοδικού: Γιώργος Αράγης, Κωνσταντίνος Πουλής, Γιώργος Βαρθαλίτης, Κώστας Κουτσουρέλης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Γιώργος Ζεβελάκης, Τασούλα Καραγεωργίου, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Φώτης Τερζάκης. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει σε αθησαύριστο κριτικό κείμενο του ποιητή Νίκου Καββαδία που παρουσιάζεται και σχολιάζεται στη στήλη «Αντιληξίαρχος» του Γιώργου Ζεβελάκη.

*** ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ: Η ΛΑΧΕΣΙΣ. ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΗΡΩΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ***


Ημ/νία δημοσίευσης: 9 Δεκεμβρίου 2011