Εκτύπωση του άρθρου

 

Σημείωση της Σύνταξης αρ. 5

     Στο τεύχος αυτό θα διαβάσετε τρία δοκίμια για τον Ν. Εγγονόπουλο των Φ.  Αμπατζοπούλου, Ε. Αρσενίου και Σ. Βούλγαρη που γράφτηκαν με την ευκαιρία των εκατό ετών από τη γέννησή του μεγάλου καλλιτέχνη.
    Με το έκτο τεύχος του,  το poeticanet συμπληρώνει 2 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την ετήσια εμφάνιση του POETICANET σε έντυπη μορφή.
    Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας  στους συνεργάτες μας και ιδιαίτερα στην ποιήτρια Μάρω Παπαδημητρίου για τη βοήθεια που μας προσέφεραν και μας προσφέρουν.

 

Ιωσήφ Βεντούρας


Σημείωση της Σύνταξης αρ. 4

poeticanet και όχι poetica ή poetica.net
αλλά
poeticanet.gr ή poeticanet.com 

Το όνομά μας δεν είναι poetica αλλά poeticanet και η διεύθυνσή μας δεν είναι poetica.net αλλά poeticanet.gr. Πολλοί φίλοι μας δημοσιογράφοι μπερδεύονται με τον τίτλο μας και στην ειδησεογραφία τους αναγράφουν την διεύθυνσή μας λανθασμένα. Έτσι μας αναζητούν στη διεύθυνση poetica.net και φυσικά δεν μας βρίσκουν διότι κάνουν το λάθος να χωρίζουν το poetica από το net με μία τελεία. Παρόλο δε ότι προσπαθούμε να τους καταστήσουμε προσεκτικούς ώστε να μην συμβεί αυτό το λάθος δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε. Φταίει βέβαια και ο τίτλος μας POETICANET που δημιουργεί σύγχυση.  Όμως με αυτό το όνομα γεννηθήκαμε και το αγαπάμε. 
    
To poeticanet εισέρχεται στο δεύτερο έτος της ζωής του στον κυβερνοχώρο με προσδοκίες και οράματα. Η έκδοση ενός ανθολόγιου των κειμένων που παρουσιάστηκαν το 2006, η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων μας και η οργάνωση εκδηλώσεων είναι μερικοί από τους στόχους μας.
    
Στο τέταρτο τεύχος που είναι και το πρώτο του 2007 εγκαινιάζουμε ένα διαρκές Forum με θέμα τον στοχασμό μας για την ποίηση και καλούμε τους ποιητές και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να καταθέσουν τις σκέψεις τους.  
     Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Μαρία Καραβασίλη που μας επέτρεψε να δημοσιεύσουμε δύο ανέκδοτα ποιήματα του αείμνηστου Γιώργου Καραβασίλη. Επίσης ευχαριστοτούμε τον Φοίβο Πιομπίνο για το ανέκδοτο ποίημα σε τρεις εκδοχές του αείμνηστου Στέφανου Μπεκατώρου καθώς και για το εισαγωγικό του σημείωμα.
 
    
Περιμένουμε από τους επισκέπτες μας να εγγραφούν στα newsletters μας και να γνωρίσουν στους φίλους τους που αγαπούν την ποίηση, το ηλεκτρονικό μας περιοδικό και τη σωστή διεύθυνσή του.

www.poeticanet.com
www.poeticanet.gr 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημείωση της Σύνταξης αρ.3  (Δεκέμβριος 2006)

Το τρίτο τεύχος και τα γενέθλιά μας 

Σας ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  και ένα ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 2007 γεμάτο υγεία και δημιουργικότητα.    

      Στο τρίτο τεύχος σας συνιστούμε να διαβάσετε 2 ανέκδοτα ποιήματα του Νίκου Καρούζου. Ευχαριστούμε την κυρία Μαίρη Καρούζου διότι μας εμπιστεύτηκε και μας τα έδωσε να τα δημοσιεύσουμε. Διαβάστε επίσης   τη συνέντευξη της Λύντιας Στεφάνου στην Μαρία Τσάτσου, το δοκίμιο του Δημήτρη Δημηρούλη με θέμα “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ”. Δείτε τα τρία έργα ηλεκτρονικής ποίησης του Reiner Strasser. Επίσης είναι δυνατόν να δείτε σε βίντεο ή να ακούσετε τη Λύντια Στεφάνου να απαγγέλλει ποίησή της.

      Η ιστοσελίδα μας διασπάται σε δύο ανεξάρτητες διευθύνσεις:
  
 

Η ελληνική εκδοχή του POETICANET θα ευρίσκεται στη διεύθυνση www.poeticanet.gr
Η αγγλική εκδοχή της ιστοσελίδας μας θα ευρίσκεται στη διεύθυνση www.poeticanet.com 

     Με τον τρόπον αυτόν θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε περισσότερο γνωστό το POETICANET στο εξωτερικό μια και η αγγλική του εκδοχή θα είναι αυτόνομη.

 

Ο εκδότης


********************


   Το POETICANET γιορτάζει ένα έτος παρουσίας του στο Διαδίκτυο.  Με την ευκαιρία των γενεθλίων του περιοδικού εγράφησαν τα παρακάτω κείμενα:
                  

                   ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ POETICANET                                  


Έναν χρόνο ηλεκτρονικής λειτουργίας συμπληρώνει με το τρίτο τεύχος του το poeticanet, που αποτελεί μιαν από τις πρώτες παρουσίες της ελληνικής ποίησης στο Διαδίκτυο και σκοπεύει να συνεχίσει με περισσότερες δυνάμεις την πορεία του κατά τη διάρκεια του 2007. Μέσα στο 2006 το poeticanet φιλοξένησε πολλή ελληνική και ξένη ποίηση, καλύπτοντας μιαν αρκετά αντιπροσωπευτική περιοχή της εγχώριας παραγωγής, αλλά και προβάλλοντας ορισμένα σημαντικά κεφάλαια της ποιητικής τέχνης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το poeticanet προετοίμασε, επίσης, και παρουσίασε αφιερώματα στον Ηλία Λάγιο και στον Γιώργο Κ. Καραβασίλη ενώ είχε την ευκαιρία να δημοσιεύσει και να σχολιάσει ανέκδοτα ποιήματα του Νίκου Καρούζου. Ο θεωρητικός λόγος για την ποίηση και η ιστορική ή η κειμενική της μελέτη δεν έλειψαν από τις στήλες του poeticanet, το οποίο προσέφερε χώρο και στη βιβλιοκριτική προκειμένου να καλυφθεί η εκδοτική επικαιρότητα και να συζητηθούν όλες οι πιθανές τάσεις των σημερινών αναζητήσεων. Στα τεύχη που θα ακολουθήσουν το poeticanet φιλοδοξεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο δοκίμιο και στην κριτική, καθώς και να διευρύνει το πεδίο της ποίησης με την παρουσίαση ενός όσο το δυνατόν πιο ζωντανού και ποικιλόμορφου υλικού.      


Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

******************** 

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ POETICANET  
 

Για κάποιους ο χρόνος μετράει με κείμενα. Αυτά αναπόφευκτα συνδυάζονται εδώ με εικονικές επισκέψεις και επαφές, πραγματικές όμως αναγνώσεις. Κάποιος θα ρωτούσε τι ζητάμε από την ποίηση σε ένα περιβάλλον θανατολογίας γύρω από τις λογοτεχνικές μορφές. Την ελευθερία διερεύνησης αισθητικών αξιών που υπάρχουν ή βρίσκονται ακόμη εν τω γίγνεσθαι. Μία ελευθερία που προκύπτει τόσο από τον υψηλό λυρισμό όσο και από τη γυμνή γλώσσα της κοινωνικής ποίησης, την εκσυγχρονισμένη γλώσσα του 70 (με τις εκφάνσεις της που ξεκινούν από την παράδοση και επεκτείνονται στον ακτιβισμό και την τεχνολογία), τη φιλοσοφική και μεταφυσική ποίηση επηρεασμένη από τον ιδεαλισμό των αρχών του αιώνα, αλλά και γλώσσες πειραματικές και πρωτοποριακές. Οι αναζητήσεις μας όμως δεν περιορίζονται μόνο στην ποιητική, αλλά και στο ποιητικό ήθος. Η αγωνία δημιουργίας ποιητικού οράματος και η προσήλωση σε αυτό, η επιθυμία διαλόγου με τις άλλες φωνές και η διάθεση διαγραφής νέων τροχιών είναι τρεις από τις κυρίαρχες ηθικές αρχές που σηματοδοτούν τον ποιητικό λόγο μίας ολόκληρης εποχής. Ευτυχώς, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μέχρι και σήμερα πολλές νέες φωνές έχουν ηχήσει καταλυτικά τηρώντας αυτές τις αρχές. Φωνές με ρηξικέλευθη διάθεση και ουσιαστικό λόγο.

         Με βάση αυτά πάμε παρακάτω. Το μέλλον υπάρχει στο παρόν, αρκεί να γνωρίζει κανείς που να κοιτάξει, οδηγώντας πάντοτε το πιθανό μέσα στο υπαρκτό. Προχωρούμε αναζητώντας την ανανέωση της αντίληψης γύρω από την ιστορία, τις αναγκαίες αναθεωρήσεις γύρω από την ορολογία και τη θεωρία της ποιητικής γραφής, την αναγνώριση της ξενικότητας των γλωσσών, την ανανέωση της οργάνωσης νοητά εφικτών μελλοντικών προοπτικών, και τις εναλλακτικές προτάσεις γύρω από την αναπαραγωγή της ύπαρξης. Χρειαζόμαστε περισσότερες συνδέσεις, εκπληκτικές και εκλεκτικές, υφή, δομή, χιούμορ, με βάση μας πάντα τη γνώση των τεχνικών. Το θέμα μας δεν είναι ο αποκλεισμός, αλλά ο συνυπολογισμός. Να αντλείς από τους δρόμους, τις αγορές, τις βιντεο-οθόνες. Να ανταποκρίνεσαι σε μία πληθώρα πεδίων: εναλλακτική μουσική, κουλτούρες του 3ου κόσμου, κυβερνητική, δρόμους της πόλης, περιπάτους σε δάση, απορρίμματα πληροφοριών, πολυμέσα. Χωρίς να αποκλειστεί, βέβαια, μορφολογικά και θεματικά, η καθαρή γραφή με επίκεντρο τη γλώσσα. Τίποτε δεν υπάρχει «πρώτα». Υπάρχει πάντα δίπλα, γύρω και με. Το πεδίο της ποίησης δεν είναι γραμμικό, αλλά χωρικό. Υπάρχει το καινούργιο και το παλιό δίκτυο και χώροι μεταξύ τους. Τώρα, που η πολιτική της χειραφέτησης έχει συρρικνωθεί σε πολιτική της ταυτότητας, ο πεσιμισμός και ο κυνισμός μπορούν να δώσουν τη θέση τους στην αισιοδοξία: την ανάγκη φαντασίωσης εναλλακτικών λύσεων για κάθε κοινωνική προοπτική, την αμφισβήτηση του πολιτικού ελέγχου της δυνατότητας, την άρνηση των επιβεβλημένων διακρίσεων ανάμεσα στο υπαρκτό, το πιθανό και το επιθυμητό.

         Για άλλους η ποίηση είναι τα περίχωρα της Πόλεως και για άλλους η ίδια η Πόλις. Για όσους (και όσες) την περιβάλλουν, εισάγονται ή κατοικούν σε αυτή, η εκδρομή δεν έχει τέλος. 

 

Ελισάβετ Αρσενίου

 __________________________________________________________________________________________

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημείωση της Σύνταξης αρ.2 (Αύγουστος 2006)

 

 

 Τέσσερις μήνες πέρασαν από την εμφάνιση μας στο διαδίκτυο και ήδη παρουσιάζουμε το δεύτερο τεύχος μας το οποίο θα ολοκληρωθεί έως τη 15η Σεπτεμβρίου. Στα περιεχόμενά του θα βρείτε ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Καραβασίλη, νέα δοκίμια και ποιήματα, παρουσιάσεις και κριτικές ποιητικών συλλογών. Στις συνεντεύξεις, θα διαβάσετε μια συζήτηση του Χρήστου Κανελλόπουλου και της Μαρίας Τοπάλη με τίτλο « Μεθύστε… με Λαπαθιώτη»,  Παρουσιάζομε επίσης έργα ηλεκτρονικής ποίησης του Γερμανού καλλιτέχνη Reiner Strasser.  Στην αγγλική εκδοχή της ιστοσελίδας προστέθηκαν ποιήματα των Peter Riley Mihai Eminescu, Joan Eles Adell, Γιώργου Χουλιάρα και Γιάννη Ζέρβα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Μαρία Καραβασίλη  και τον Θάνο Κανδύλα που μας βοήθησαν στη δημιουργία του αφιερώματος στον Γιώργο Καραβασίλη. Ευχαριστούμε επίσης τον κριτικό λογοτεχνίας  Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και τους συνεργάτες της ιστοσελίδας μας για τη φροντίδα τους. Τέλος ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον ζωγράφο Viktor Koen γιατί κοσμεί το δεύτερο τεύχος μας με το έργο του "POETRY".

____________________________________________________________________________________

Σημείωση της Σύνταξης αρ.1  (Απρίλιος 2006)

Το ηλεκτρονικό περιοδικό POETICANET, το  πρώτο τεύχος  του οποίου παρουσιάζεται σήμερα στο Διαδίκτυο, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων ποιητών και το μέσο γνωριμίας τους με τους ποιητές άλλων χωρών, καθώς και με όλους εκείνους που αγαπούν την ποίηση.
    Το περιοδικό θα ανανεώνεται πλήρως κάθε τέσσερις μήνες, ωστόσο στη διάρκεια του τετραμήνου θα υπάρχουν πρόσθετα άρθρα και ποιητικά νέα που θα καθιστούν την ιστοσελίδα μας ελκυστική για τακτικές επισκέψεις των φίλων της. Ένας από τους κύριους στόχους του POETICANET  είναι να συνδιαλέγεται με τα ποιητικά ρεύματα της εποχής, προσπαθώντας να δημιουργήσει ερεθίσματα στους σύγχρονους ποιητές που αναζητούν τρόπους έκφρασης. Προς το παρόν η ιστοσελίδα μας θα εμφανίζεται στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.  Στα τεύχη μας θα υπάρχουν ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις απαγγελιών ή συνεντεύξεων. Είναι απαραίτητο ο επισκέπτης να έχει υπολογιστή εφοδιασμένο με τα προγράμματα: Macromedia Flash player και RealOne Player, τα οποία παρέχονται δωρεάν στο Διαδίκτυο. 
    Το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στον Ηλία Λάγιο. Στο κεφάλαιο Ποιητές και ποιήματα έχουμε συγκεντρώσει κείμενα που γράφτηκαν για τον εκλιπόντα ποιητή και το έργο του, ηχογραφημένες απαγγελίες και την εργογραφία του.  
     Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη νονά της ιστοσελίδας Μαρία Ευσταθιάδη, καθώς επίσης και στους Αλέξη Ζήρα, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Τιτίκα Δημητρούλια, Ελισάβετ Αρσενίου, Στάθη Καββαδά, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Τόνια Αράχωβα  και Λίλα Καμπάνη για την όλη τους φροντίδα και στήριξη που απλόχερα μας παρέχουν. Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα UBU Web,  τον Julien d' Abrigeon, την  Rachel Blau duPlessis  καθώς και τους Έλληνες ποιητές που συνεργάστηκαν στην πρώτη μας εμφάνιση. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον ζωγράφο Viktor Koen γιατί δέχτηκε να κοσμήσει το πρώτο μας τεύχος με το έργο του The gifted.

Ο εκδότης 


Ημ/νία δημοσίευσης: 12 Φεβρουαρίου 2006