Εκτύπωση του άρθρου

Το Συμπόσιο Ποίησης (1981 – 2009),Ένα πανόραμα του έργου του
Επιμέλεια: Σωκράτης Λ. Σκαρτσής
Σχήμα: 23 x 22 εκ
Σελίδες: 372
ISBN: 978-960-98857-7-5
Έκδοση: ΤΟ ΔΟΝΤΙ, Πάτρα 2010
Λιανική Τιμή: 27.5 €


Περισσότερα από τετρακόσια αποσπάσματα εισηγήσεων και ποιημάτων, εκατοντάδες ανθολογημένοι ποιητές κι ένα πλήρες πανόραμα του μοναδικού συνεδριακού θεσμού στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένος στην ποίηση και που ήδη βαδίζει προς την τέταρτη δεκαετία του… Και μαζί ένα συλλεκτικό CD με τις φωνές περισσότερων από 150 ποιητών, κριτικών λογοτεχνίας, επιστημόνων, ηθοποιών και πολιτικών να διαβάζουν ποίηση ή να μιλούν γι’ αυτή…

Το νέο συλλεκτικό λεύκωμα των εκδόσεων ΤΟ ΔΟΝΤΙ αποτελεί ένα αφιέρωμα στα τριάντα χρόνια του Συμποσίου Ποίησης που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μια τολμηρή ιδέα του 1980 που έγινε πράξη και που πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ογκώδες έργο.
Το Συμπόσιο Ποίησης, καρπός της πρωτοβουλίας του πανεπιστημιακού και ποιητή Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, με πολύτιμους συμπαραστάτες τους Ανδρέα Δημαρόγκωνα, Ανδρέα Μπελεζίνη, Μιχάλη Μερακλή και Λύντια Στεφάνου, ξεκίνησε το 1981 στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο παρά τον έντονο τότε τεχνικό χαρακτήρα του, αποτέλεσε όπως αποδείχτηκε έναν ιδανικό οικοδεσπότη.
Στην επετειακή έκδοση, που κυκλοφορεί με την επιμέλεια του Σ. Λ. Σκαρτσή, επιλέχτηκαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις εισηγήσεις και τα ποιήματα που διαβάστηκαν στις διοργανώσεις του Συμποσίου, από όλους τους εισηγητές και παρουσιαζόμενους ποιητές από το 1981 έως το 2009, ενώ ζητήθηκαν πρωτότυπα κείμενα από πρωτεργάτες, συμπαραστάτες και φίλους του θεσμού. Ανάμεσά τους συναντάμε κείμενα των Εμμανουήλ Κριαρά, Θεοδόση Τάσιου, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Νάσου Βαγενά και άλλων φίλων του Συμποσίου.
Στο αρχειακό υλικό που παρατίθεται, ξεχωρίζουν επιστολές σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής τέχνης, όπως οι: Μ. Χατζιδάκις, Οδ. Ελύτης, Λ. Πολίτης, Αλ. Λιδωρίκης, Δ. Μυράτ, Ε. Παπανούτσος, Ι. Θ. Κακριδής, Γ. Χειμωνάς, Ελ. Βακαλό, Ν. Βρεττάκος, Ρίτα Μπούμη – Παππά, Αθ. Νάσιουτζικ, Μελισσάνθη και πολλοί άλλοι.
Παράλληλα η πλήρης καταλογογράφηση των εισηγητών και των ποιητών από όλες τις διοργανώσεις και όλες τις εκδόσεις του Συμποσίου, συμπληρώνει ιδανικά την εικόνα του θεσμού και αποτελεί έναν καθρέφτη της σύγχρονης μελέτης της ελληνικής ποίησης, πολύτιμο εργαλείο για τους μελετητές και τους φίλους της ποίησης.
Στο συλλεκτικό CD που συνοδεύει την έκδοση, περιλαμβάνεται ένα πλούσιο αρχείο φωνών, με επιλεγμένες στιγμές από τα τριάντα χρόνια του Συμποσίου Ποίησης. Λογοτέχνες και κριτικοί λογοτεχνίας (Τ. Αθανασιάδης, Ν. Βαγενάς, Ελ. Βακαλό, Ν. Βαλαωρίτης, Ν. Βρεττάκος, Ν. Γαβριήλ – Πεντζίκης, Γ. Δάλλας, Σ. Ιλίνσκαγια, Έκ. Κακναβάτος, Ν. Καρούζος, Ερ. Καψωμένος, Π. Μπουκάλας, Γ. Παυλόπουλος, Λ. Πολίτης, Γαλ. Σαράντη, Γ. Χειμωνάς κ.ά.), επιστήμονες (Γ. Βέλτσος, Κ. Γεωργουσόπουλος, Ι. Θ. Κακριδής, Εμμ. Κριαράς, Αλ. Λυκουργιώτης, Κ. Μοσκώφ, Γ. Μπαμπινιώτης, Γ. Π. Σαββίδης, Θ. Τάσιος κ.ά.), ηθοποιοί (Λ. Βογιατζής, Έλ. Ναθαναήλ) και πολιτικοί (Λ. Κανέλλη, Αν. Λεντάκης, Θ. Πάγκαλος) διαβάζουν και μιλούν για ποίηση, σε ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο.


Ημ/νία δημοσίευσης: 7 Νοεμβρίου 2010