Εκτύπωση του άρθρου

τεύχος 40 Απρίλιος 2021 - Poeticanet. Περιοδικό για την ποίηση και τη λογοτεχνία.

SCRIPTORIUM


Φως στο σκοτάδι.  Ήταν μία απόφαση, μία σημαία, η πρώτη συνειδητοποίηση, ο σχηματισμός της ιδέας ενός έθνους, κάτι άμορφο που για πρώτη φορά αποκτά οντότητα; Σκοτάδι τεσσάρων αιώνων, πληθυσμοί που ζουν μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία και ένας λαός που αρχίζει να ξυπνά; Η αμοιβάδα αργοσαλεύει, κομμάτια του χάρτη ενώνονται, μία χώρα διαμορφώνεται, μία μετά την άλλη περιοχές προστίθενται στο κεντρικό της σώμα.

Ελευθερία σημαίνει μητρικό γάλα, καθαρός αέρας, βουνά και λαγκάδια να ξεδιπλώνονται περήφανα, σημαίνει αποτινάσσω τον δυνάστη, την εξουσία, τις ποινές, τους περιορισμούς, τη σκλαβιά. Κυρίως όμως σημαίνει αυτοδιάθεση. Η χώρα, η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει όπως αυτή θέλει το νέο της κορμί. Ένα σώμα που αποκτά συνοχή, τανύζεται, δοκιμάζει τις δυνάμεις του, αναδιπλώνεται, πατάει στα πόδια του και ορθώνεται αγέρωχο. Θα γίνουν λάθη, πότε δεν γίνονται; Όπως και σε κάθε επανάσταση θα υπάρξουν αντικρουόμενες απόψεις, παρατάξεις, διχασμοί, διχόνοιες. Θα υπάρξουν οι Ήρωες, θα υπάρξουν οι Κακοί. Πολλές φορές οι ρόλοι θα αλλάξουν. Και βέβαια πάντα στο φόντο διαγράφονται οι Δυνατοί, οι Μεγάλες Δυνάμεις που θα θελήσουν να καπηλευτούν την Ελευθερία, που θα δουν αυτή την αυθεντική ενέργεια που αφυπνίστηκε, εκρήγνυται και πλημμυρίζει τα πάντα ως ένα μέσο για να αυξήσουν τη δική τους δύναμη. Θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τη χώρα ως πιόνι στην παρτίδα τους. Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν θα μειώσει το γεγονός της θυσίας. Της αυταπάρνησης. Του θάρρους. Της αγνότητας και του ιδεαλισμού. Αυτών που σκοτώθηκαν για να επικρατήσουν πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Για να μπορούμε σήμερα να αναπνέουμε ελεύθερα. Για να μην αποτελούμε κομμάτι μίας χώρας βυθισμένης στο σκοταδισμό.

Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα. Ένα παγκόσμιο σύνθημα, ένα διεθνές σύνθημα, το σύνθημα όλων των επαναστάσεων. «Αν δεν μπορώ να ζω με αξιοπρέπεια καλύτερα να πεθάνω». Όλη η ουσία του 1821 εμπεριέχεται σ’ αυτή τη φράση. Το μεγαλειώδες, το ανεπανάληπτο, το αξιομνημόνευτο αυτής της επανάστασης εμπεριέχεται σ’ αυτή τη φράση. Γιατί αυτή η φράση είναι και το έμβλημα όλων των μεγάλων ανατροπών, όλων των μεγάλων κινημάτων που πηγαίνουν τον κόσμο ένα βήμα πιο μπροστά.

Χλόη Κουτσουμπέλη
© Poeticanet


Ημ/νία δημοσίευσης: 3 Απριλίου 2021