Εκτύπωση του άρθρου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ  Voix Vives de Meditterranée en Meditterranée (22 -30 July  Sete  France )

Του Βάκη Λοϊζίδη

Το Φεστιβάλ διήρκησε από τις 22  έως τις 30 Ιουλίου 2011 . Η εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ στην οποία είχα την ευκαιρία να διαβάσω ποιήματα μου αλλά και η τελετή λήξης είχαν πανηγυρικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο « Jardin du chateau d’ eau» .

Οι αναγνώσεις πραγματοποιούνταν σε διάφορα σημεία της πόλης και εν πλώ. Κάθε ποιητής διάβαζε μία ή δύο φορές την ημέρα.Το εκπληκτικό είναι ότι υπήρχε ακροατήριο σε όλες τις αναγνώσεις που ξεκινούσαν από τις 9 το πρωί και τελείωναν  τα μεσάνυχτα. Οι ποιητές/ποιήτριες  φιλοξενήθηκαν σε σπίτια των κατοίκων της Sete.

Η Ελλάδα είχε μία δυνατή παρουσία μέσα από τις αναγνώσεις της Δήμητρας Χριστοδούλου και του Γιώργου Βέλτσου. Μία καινοτομία του Φεστιβάλ ήταν η παρουσίαση ορισμένων ποιημάτων στην νοηματική γλώσσα ώστε να κατανοούν την ποίηση ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε μια τέτοια εκδήλωση παρουσιάστηκαν ποιήματα της Δήμητρας Χριστοδούλου.

Η Ελλάδα είχε έντονη παρουσία και στις μουσικές και άλλες εκδηλώσεις που πλαισίωναν το φεστιβάλ όπως το κονσέρτο της Αγγελικής Ιονάτου και της Κατερίνας Φωτεινάκη και η θεατρικοί μονόλογοι της Διδώς Λυκούδη και οι απαγγελίες ποιημάτων του Ρίτσου στα πλαίσια παράστασης οπτικοακουστικών μέσων.

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του Φεστιβάλ έχει η εμπνεύστρια- διευθύντρια του Φεστιβάλ  κυρία Μaithe Valler Bled  η οποία στήθηκε δίπλα στους ποιητές που συμμετείχαν  και επέλυε άμεσα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονταν στην ροή του προγράμματος.

Στην πλατεία του Βιβλίου στο κέντρο της παλιάς πόλης της Sete λειτούργησαν περίπτερα εκδοτικών οίκων από την Γαλλία μερικοί από τους οποίους εξέδωσαν βιβλία ποιητών/ποιητριών  που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ήταν και αυτός του Bruno Ducaι που έξωσε την ανθολογία του Φεστιβάλ για το 2011.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ  διοργανώθηκε στις 29/7/2011 στο πάρκο «Jardin du chateau d’ eau» εκδήλωση για τον Oδυσσέα Ελύτη στην οποία μίλησε ο ποιητής λιβανικής καταγωγής  Salah Steie  που είναι και ο επίτιμος πρόεδρος του Φεστιβάλ και ο ποιητής Philippe Delavean  ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Οδυσσέα Ελύτη Προσανατολισμοί. Η Δήμητρα Χριστοδούλου και ο Βάκης Λοϊζίδης διάβασαν αποσπάσματα από το Άξιον Εστί.

Ιδιαίτερα βοηθητική για τους ελληνόφωνους ποιητές που συμμετείχαν στο φεστιβάλ ήταν η ποιήτρια και φωτογράφος Marianna Catziaras η οποία παρουσίασε και έκθεση φωτογραφιών της στα πλαίσια του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ παρουσίαζε και γαστρονικό ενδιαφέρον. Σε διάφορα σημεία στην παλιά πόλη της Sete στήθηκαν εστιατόρια που σέρβιραν φαγητό από κουζίνες διαφόρων χωρών.

 

 


Ημ/νία δημοσίευσης: 5 Μαΐου 2012