Εκτύπωση του άρθρου

Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ   «Τ Ε Χ Ν Η Σ   Ο Ι Σ Τ Ρ Ο Σ»
«Σ Τ Ι Χ Ο Ι   στο  Κ Α Β Α Λ Ε Τ Ο»
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ  ΚΑΙ  ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΠΟΙΗΣΗ: Γ. Βαρβέρης, Ν. Δαββέτας, Μ. Ελευθερίου
Γ.Κοντός, Στ. Κουτσούνης, Γ.Μαρκόπουλος 
Θ.Θ. Νιάρχος, Στρ. Πασχάλης, Αντ. Φωστιέρης.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ.

Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΤΕΧΝΗΣ ΟΙΣΤΡΟΣ» κυκλοφόρησε το βιβλίο-λεύκωμα του ζωγράφου Νίκου Οικονομίδη με ζωγραφική πάνω σε ποιήματα 9 Ελλήνων ποιητών.
117 ποιήματα ανθολογούνται και «συνομιλούν» με 117 έργα ζωγραφικής, σ’ ένα βιβλίο πρωτότυπο και μοναδικό (αριθμημένο και υπογεγραμμένο σε 500 αντίτυπα). Είναι ένα δεκαετές «ταξίδι του καλλιτέχνη μέσα στην ποίηση». Μια αναζήτηση στα ποιήματα, εκείνων των στοιχείων που τον εμπνέουν να δημιουργήσει εκ νέου μια εικόνα, ένα έργο βγαλμένο από τον στίχο κάθε ποιητή.
«Φιγούρες ανθρώπινες, τοπία, χώροι εσωτερικοί, αντικείμενα ξεπηδούν μέσα από τους στίχους, συναντούν τις τέμπερες, τα παστέλ, σμίγουν με τις ακουαρέλλες. Ο λόγος ο ποιητικός μετουσιώνεται σε χρώμα, σε φόρμα. Διαπερνά την ψυχή του ζωγράφου....» όπως σημειώνει η Λήδα Παναγιωτοπούλου, στον πρόλογο του βιβλίου. 

Kαι γράφει σχετικά η Τζίνα Καλογήρου στον δικό της πρόλογό της: « Ο Νίκος Οικονομίδης αποδεικνύει ότι οι μεταφορές και οι επιδράσεις στο χώρο των Τεχνών είναι αμφίδρομες: ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει ποιήματα της δικής του επιλογής, τα οποία και ανθολογεί με μεγάλη ελευθερία για να τα μετουσιώσει στη συνέχεια σε ζωγραφικούς πίνακες. Είναι αυτονόητο ότι ο ζωγράφος δεν προσεγγίζει τα ποιήματα ως φιλόλογος ή ως κριτικός λογοτεχνίας, αλλά ως γνήσιος καλλιτέχνης και προπάντων για δική του απόλαυση. Η ζωγραφική απόδοση των ανθολογούμενων ποιημάτων συνιστά μια νέα ερμηνευτική εκδοχή τους μέσα από ένα σύνθετο σύστημα συνδηλώσεων και βιωματικών αναφορών...».

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία


Ημ/νία δημοσίευσης: 23 Ιανουαρίου 2012