Εκτύπωση του άρθρου

Rene Magritte   Η χρήση των λέξεων (1928)

                                          ( Ένας μακρινός πρόδρομος)                                              



Η  ΟΜΑΔΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 


 
Τα μοντερνιστικά κινήματα του 20ου αιώνα, μεταξύ άλλων ενθάρρυναν και τις "διασταυρώσεις" των επι μέρους τεχνών, και κυρίως της λογοτεχνίας και των εικαστικών (Φουτουρισμός, Νταντά, Υπερρεαλισμός, Λετρισμός κ.α.)

Ωστόσο, στην δεκαετία του '60 συστηματοποιείται πλέον η τάση αυτή, με την εμφάνιση του ρεύματος της "Οπτικής Ποίησης", όπου ο συνδυασμός κειμενικής και οπτικής γλώσσας, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα στο έργο των οπτικών ποιητών.

Το 1981 γίνεται στην χώρα μας η πρώτη Διεθνής Εκθεση Οπτικής Ποίησης (Gallery 3) στην οποία  συμμετέχουν και έλληνες οπτικοί ποιητές.

Στα χρόνια που ακολουθούν  οργανώνονται ομαδικές και ατομικές εκθέσεις Οπτικής Ποίησης (στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα), ενώ σταδιακά και από το 1987 συγκροτείται η ελληνική «ομάδα οπτικής ποίησης»,  μέλη της οποίας παίρνουν μέρος και σε ανάλογες Διεθνείς Εκθέσεις. 

Τα έργα τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων όπως: κείμενα, ζωγραφική, κολάζ, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο και performance.

Ορισμένες από τις ομαδικές εκθέσεις επιμελήθηκαν οι ιστορικοί  τέχνης  Λ.Κοκκίνη, Μ.Στεφανίδης, J.Serafini και ο οπτικός ποιητής Σ.Χρυσικόπουλος. Γνωστοί κριτικοί τέχνης και λογοτεχνίας σχολίασαν σε περιοδικά και εφημερίδες το έργο των ελλήνων οπτικών ποιητών, ενώ σε καταλόγους εκθέσεων δημοσιεύτηκαν θεωρητικά κείμενα για το διεθνές κίνημα της Οπτικής Ποίησης.

Το 2006, η Ομάδα συμμετείχε στην Διεθνή Εκθεση Οπτικής Ποίησης που έγινε στην Πάτρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».

To 2011 η Ομάδα παρουσιάστηκε στην γκαλερί «Τεχνοχώρος» με θέμα «Η καθημερινότητα μέσα στον καθρέφτη», με επιμέλεια Λ. Κοκκίνη.   

Το 2012 παρουσιάστηκε αναδρομική έκθεση της Ομάδας (1981-2011) στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με επιμέλεια της Τίνας Πανδή.

Στην Ομάδα Οπτικής Ποίησης συμμετέχουν οι εξής κειμενικοί ποιητές και εικαστικοί καλλιτέχνες: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιούλια Γαζετοπούλου, Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Κωστής (Τριανταφύλλου), Σοφία Μαρτίνου, Μιχαήλ Μήτρας, Κύριλλος Σαρρής, Ερση Σωτηροπούλου, Νατάσα Χατζιδάκι, Θανάσης Χονδρός, Στάθης Χρυσικόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης.

Σε εκθέσεις της Ομάδας μπορούν να παρουσιαστούν και έργα άλλων ποιητών και καλλιτεχνών συγγενικής αισθητικής.

Μ.Μ. 2012 

 


Ημ/νία δημοσίευσης: 17 Ιουλίου 2008