Εκτύπωση του άρθρου

 φωτ. Rachel Eliza Griffiths  

 

«Περνούσαμε τα σύνορα / Ώρες πριν την αυγή /
Μες από μια τρύπα / Σκαμμένη κάτω από ένα φράχτη/…
Περνούσαμε /Με την κοιλιά./
Αναρωτιέμαι αν θα σταθούμε ποτέ όρθιοι.»
(Gospel: Juan,The Body’s Question)

Η Αφρο-Αμερικανή ποιήτρια Τρέισι Κ. Σμιθ γεννήθηκε (1972) στο Φάλμουθ της Μασαχουσέτης και μεγάλωσε στο Φέρφιλντ, στη Βόρεια Καλιφόρνια.  «Ήταν τότε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80, πριν ακόμα εξαπλωθεί η επιδημία του Ίντερνετ, πριν αρχίσει η τεχνολογία να κυριαρχεί στον ρυθμό της προσωπικής ζωής των ανθρώπων»,(Ordinary Life, σ.88). Ο πατέρας της, μηχανικός, εργαζόταν στη NASA για το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ (Hubble),  η μητέρα της ήταν δασκάλα. Και οι δύο γονείς είχαν μεγαλώσει στην Αλαμπάμα και είχαν λάβει μέρος στο Αφρο-αμερικανικό Κίνημα  στη δραματική εποχή του που άλλαξε την ιστορία των Η.Π.Α.  
   Για πρώτη φορά στον αδιαπέραστο κόσμο των «λευκών», οι Αφρο-αμερικανοί του Νότου ζητούσαν την άρση των φυλετικών διακρίσεων, διεκδικούσαν πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα. Το «όνειρο» του ηγέτη τους  Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγινε τελικά πραγματικότητα μετά από συνεχείς, μαζικές, ειρηνικές, διαδηλώσεις απέναντι σε οπλισμένους αστυνομικούς, δακρυγόνα και δολοφονίες, στον αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του ’60. 

1.  «Υπήρχε άλλη επιλογή για μας; »

Η Τρέισι , πέμπτο παιδί της οικογένειας, με οχτώ χρόνια διαφορά από το τέταρτο, έζησε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια στοργής και ασφάλειας με τους γονείς, τις δύο αδελφές και δύο  αδελφούς της.   «Δεν θα ήθελες να ήσουν λευκή;» την ..........
περισσότερα βλ.τη συνέντευξη στο "poeticanet" www.poeticanet.gr

 


Ημ/νία δημοσίευσης: 19 Μαΐου 2020