Εκτύπωση του άρθρου

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΥΠΡΟΥ

Τσούπρου Σταυρούλα (Αθήνα, 1968)· νεοελληνίστρια φιλόλογος, πανεπιστημιακός, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και εκπόνησε την βαθμολογημένη με άριστα Διατριβή της (2005). Εργάστηκε αρχικά ως φιλόλογος της ελληνικής, της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας στην Ιδιωτική εκπαίδευση και στην συνέχεια δίδαξε (2006-2009) ως λέκτορας επί συμβάσει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα μαθήματα της «Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», της «Νεοελληνικής Φιλολογίας» και της «Συγκριτικής Γραμματολογίας». Έχει, επίσης, παραδώσει σεμινάρια σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με αντικείμενο τη Θεωρία της Λογοτεχνίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Θεωρία της Λογοτεχνίας και την εφαρμογή της στην Ανάλυση των Κειμένων, ειδικότερα κατά την περίοδο από το 1930 και έπειτα. Έχει επίσης ασχοληθεί επιστημονικά με την ξενόγλωσση Λογοτεχνία (Αγγλική, Γαλλική) και κατέχει διπλώματα πέντε ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά).

Έχει συμμετάσχει με Ανακοινώσεις της σε περισσότερα από 20 Διεθνή Συνέδρια και Διεπιστημονικές Ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μελετήματά της βρίσκονται σε συλλογικούς τόμους και ποικίλα περιοδικά (Κάππα, Αιολικά Γράμματα, Νέα Σκέψη, Πνευματική Ζωή, Πειραϊκά Γράμματα, Πανδώρα, Αργοναύτης, Ίαμβος, Νέα Πορεία, Πόρφυρας, Φιλολογική, Οδός Πανός, Ελίτροχος, Θαλλώ, Τετράδια Πολιτισμού, Αμάλθεια, Νουμάς, Ενδοχώρα, Ακτή, δοκεῖ μοι, Αναζητήσεις, Δια-κείμενα, Μικρασιατικά Χρονικά, Νέα Εστία, Νέα Ευθύνη, Το Δέντρο, Revue des Études Néoelléniques, καθώς και στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια The Literary Encyclopedia του Πανεπιστημίου East Anglia και στο ηλεκτρονικό περιοδικό e-poema). Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας και της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ασχολείται με την (κριτική) παρουσίαση λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων και συνεργάζεται με τον περιοδικό (επιμέλεια φιλολογικών αφιερωμάτων στο περιοδικό Διαβάζω, συνεργασία με το περιοδικό Ιστορία (Εικονογραφημένη)) και τον ημερήσιο Τύπο (εφημερίδες Η Αυγή της Κυριακής, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή). Έχει εκδώσει (από τις εκδόσεις Γρηγόρη, 2007) δύο συλλογές δοκιμίων και θεωρητικών μελετημάτων: Τάσος Αθανασιάδης. Με τα μάτια της γενιάς μας (μια προσέγγιση του έργου τού πεζογράφου και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη με μία ματιά καινούργια όσο και γερά στερεωμένη στα παλαιότερα και σύγχρονα θεωρητικά και κριτικά δεδομένα) και Οι “παιδιάστικες” ιστορίες του Κοσμά Πολίτη. Νεράιδες, φρέσκα κουκιά και ακούσιοι φόνοι (όπου εστιάζει στην ένταξη φαινομενικά άσχετων αλλά στην πραγματικότητα συμβολικών παραμυθιών στα έργα του Κοσμά Πολίτη). Επίσης, έχει εκδώσει την Διατριβή της από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη (2009), με τον τίτλο Το Παρακείμενο και η …–(Δια)κειμενικότητα ως Σχόλιο στο πεζογραφικό έργο του Τάσου Αθανασιάδη (και στα 21 εγκιβωτισμένα ποιήματα του πεζογράφου)· πρόκειται για μία έρευνα η οποία, πέρα από ουσιαστική συμβολή στην μελέτη τού πεζογραφικού έργου τού Τάσου Αθανασιάδη, συνιστά, επίσης, και αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό, μια πρακτική, συνδυαστική αξιοποίηση αλλά και διεύρυνση και περαιτέρω επεξεργασία θεωρητικών – ερμηνευτικών σχημάτων, τα οποία έχουν την δυνατότητα να αποκαλύψουν τα “μυστικά” τού λογοτεχνικού κειμένου εν γένει. Τέλος, έχει συγγράψει την Εισαγωγή για το μυθιστόρημα του Henri Stendhal, Το κόκκινο και το μαύρο. Χρονικό του 19ου αιώνα (Πάπυρος, 2009), καθώς και τον Πρόλογο στην συλλογή Διηγημάτων της Σοφίας Φίλντιση, Τα ψυχούδια (Ταξιδευτής, 2007). Στις 18 Ιανουαρίου 2011, ήταν μία εκ των ομιλητών στην Εκδήλωση εις μνήμην του Ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη (1913-2006) που έλαβε χώρα στην Ακαδημία Αθηνών.


Ημ/νία δημοσίευσης: 30 Σεπτεμβρίου 2012